Vrijdag 22 april 2016

Roosendaalse bierproducenten verenigen zich tijdens HapStap 2016

Roosendaal - De Roosendaalse brouwerijen Laveloos, Hart4bier en Arnulfus slaan tijdens HapStap op 14 en 15 mei de handen ineen. De verbinding van deze Roosendaalse brouwerijen? De drie brouwers zijn jarenlang lid van het Roosendaals Biergilde in speciaalbiercafé de Sjoes.

In 2006 heeft amateurbrouwer Peter Broos tijdens een proeverij van het Roosendaals Biergilde de aanwezige leden geconfronteerd met een door hem thuis gebrouwen bier. Dit bier beviel de lokale proevers zo goed, dat ze dat met HapStap 2006 op de markt hebben gebracht onder de naam ‘Arnulfus Tripel’. De overige speciaalbieren van Arnulfus volgden snel. Dit is ook de sterke verwachting tijdens het komende evenement met de nieuwe lokale bieren van genoemde brouwers.

Roosendaals Biergilde

Het Roosendaals Biergilde heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Naast het vergaren en delen van specifieke bierkennis, zijn daarnaast een zestal leden zich gaan toeleggen op de kennis van het brouwproces. En niet zonder resultaat. Na het regelmatig thuis annexeren van de keuken en / of de badkamer om een speciaalbier te bereiden, hebben de brouwers bij een succesvol smakelijk gerstenat professionele apparatuur aangeschaft of zijn ze in gesprek gegaan met een regionale bierbrouwer om het volume te vergroten. Trots willen de drie brouwers het Roosendaalse publiek gezamenlijk tijdens HapStap hun speciaalbieren vanuit café de Sjoes laten proeven en beleven. Overigens doen ze dit alleen tijdens de eerste twee dagen van HapStap (dus op 14 en 15 mei).

Laveloos

Vanaf 2012 zijn vijf Roosendaalse vrienden al actief als brouwerij Laveloos. Wat begon als een leuk ‘thuisbrouwbierpakket’, is uitgegroeid tot een aantal serieuze hobbybieren waarvan de eerste grote batch voor het speciaalbier Sikker was  gereserveerd. Onlangs werd deze IPA goed ontvangen tijdens de introductie in biercafé de Sjoes. Het fruitige en bittere bier stond al snel op de lokale bierkaarten en in de schappen van verschillende drankenhandelaars. Met succes werd maar liefst 2000 liter gebrouwen, dat snel de weg naar de afnemers vond. De komende periode gaan van deze heren meer bieren het publieke daglicht zien waaronder een pils, een van de moeilijkst te brouwen biervarianten. Fraaie biernamen als Kachel, Hangover en Droppie zullen de hedendaagse liefhebber gegarandeerd tot de verbeelding spreken.

Hart4Bier

Nadat in 1940 de laatste bierbrouwerij "De Driehoek" zijn deuren heeft gesloten is er lang tijd geen brouwerij meer geweest in Roosendaal. Sinds 2014 is er weer een kleinschalige huisbrouwerij aanwezig, die zich toelegt op de productie van speciaalbier met de aandacht en interesse van de natuurlijke grondstoffen in het bier. Hierdoor heeft elk bier een unieke maar bovenal bijzondere smaak. Brouwer Maurice Hermans wil het Roosendaalse publiek kennis laten maken met de niet standaard smaken op het gebied van bier, door het brouwen van eigen unieke receptuur en toch door klein en ambachtelijk te blijven. Het speciaalbierenassortiment bestaat onder andere uit een American Pale en Brown Ale en een Ambrozijn Belgian Ardennes. Deze producten zijn op enkele bijzonder locaties in Roosendaal verkrijgbaar.

Zeer Stoute Arnulfus

In 2016 bestaat Arnulfus Bier, een onderdeel van Cerevisiam Bibat, officieel 10 jaar. Dat was voor de vier heren weer een goede reden om een nieuw speciaalbier te lanceren. Dit keer een zwaar degustatiebier: een imperial stout.
Onlangs hebben de leden van het Roosendaals Biergilde tijdens een blindproefavond verschillende thuis gebrouwen creaties geproefd. Het winnende en smakelijke resultaat wordt binnenkort in groot volume gebrouwen en komt op de Roosendaalse markt als de Zeer Stoute Arnulfus.

Een mooi Roosendaals gevarieerd bierpallet van drie proefglaasjes wordt in het pinksterweekend tijdens HapStap op 14 en 15 mei aangeboden aan de liefhebbers van een unieke smaakbeleving. Welkom en proef!


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties